
FAQs on Copyright (Amendment) Ordinance 2007 

 

Copyright Exemptions 

 

Q1 Has the Copyright (Amendment) Ordinance 2007 (“the 

Amendment Ordinance”) introduced any new copyright 

exemptions?  If so, when will they come into effect? 

 

A1 The Amendment Ordinance has introduced new exemptions for 

the education sector, persons with print disability and public 

bodies.  Furthermore, a new permitted act has been added for the 

playing of sound broadcast in vehicles.  These new copyright 

exemptions have come into effect on 6 July 2007. 

 

Fair dealing for education and improvements to permitted acts for 

education 

 

Q2 What new exemptions for the education sector have been 

introduced?  

 

A2 The Amendment Ordinance has introduced the following new 

copyright exemptions for the education sector – 

 

 A new “fair dealing” exemption is found in Section 41A of the 

Copyright Ordinance.  The objective is to allow teachers and 

students to use or deal with reasonable portions of copyright 

works in a fair manner for teaching and learning in a specified 

course of study.  Please refer to Q3 to Q12.  

 

 All along, Section 43 of the Copyright Ordinance allows the 

performance and playing of copyright works in the course of 

activities of educational establishments under specified 

conditions and before an audience that was limited in scope.  

The scope of the audience has now been extended so that 

educational establishments can have added flexibility in using 
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copyright works in their activities.  Please refer to Q13 to Q16. 

 

 All along, Section 45 of the Copyright Ordinance allows 

educational establishments to make reprographic copies (e.g. 

scans and photocopies) of copyright works, to a reasonable 

extent, for teaching purpose.  This exemption has now been 

extended to students.   Students are now allowed to make copies 

of such works to a reasonable extent for learning purpose in a 

specified course of study.  Please refer to Q17 and Q18. 

 

Q3. What does “fair dealing” mean?  

 

A3.  “Fair dealing” of a copyright work means fair use of such a work.  

If a person uses a work in a fair and reasonable manner and under 

certain specified conditions, he will not incur any civil or criminal 

liability.  

 

In considering whether certain acts constitute “fair dealing”, you 

need to take into account all the circumstances of the case, in 

particular – 

 

(a) the purpose and character of the dealing, including whether 

such dealing is of a commercial nature or for a non profit-

making purpose; 

 

(b) the nature of the work;  

 

(c) the amount and substantiality of the portion dealt with in 

relation to the work as a whole; and  

 

(d) the effect of the dealing upon the potential market for or value 

of the work. 

  

Q4. Does the “fair dealing” exemption allow teachers and students to 

use copyright works in whatever way they like so long as it is for 
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education purpose? 

 

A4. No.  The use of the work has to be “fair” in order to qualify for this 

exemption.  In determining whether the dealing is “fair”, you need 

to take into account all the circumstances of the case, in particular 

the four factors cited in Q3. 

  

For example, the copying of an entire textbook by a teacher for 

distribution to his students, or the playing of a DVD of a currently 

shown movie in class for students’ entertainment after exams were 

over will not come within the exemption.  

  

Q5. Can teachers and students of a non-profit-making organisation 

which organizes training courses enjoy the proposed “fair dealing” 

exemption for education? 

 

A5. The “fair dealing” exemption applies in relation to a “specified 

course of study” (refer to Q7) provided by an “educational 

establishment”.  To qualify for the exemption, the non-profit-

making organisation has to be an “educational establishment” (as 

specified in Schedule 1 of the Copyright Ordinance).  

 

Q6. Are teachers and students in private tutorial schools entitled to 

benefit from the proposed “fair dealing” exemption for educational 

purpose?  

 

A6. Yes, so long as they are registered or provisionally registered as 

schools under the Education Ordinance.  
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Q7. Does the “fair dealing” exemption for education apply to all kinds 

of activities undertaken by educational establishments? 

 

A7. The “fair dealing” exemption for educational purpose would apply 

to teachers and students who give or receive instruction in a 

specified course of study provided by an educational establishment 

only.   

 

A specified course of study refers to –  

 

(a) a course of study developed on the basis of guidelines 

issued/endorsed by the Curriculum Development Council; or  

 

(b) a course of study that consists of assessment of a student’s 

competence in the course and leads to the award of a 

qualification.  

 

Q8. Does the “fair dealing” exemption apply to works in printed form 

only?  

 

A8. No, it also applies to works stored in electronic format, including 

those made available on the Intranet. 

 

Q9. With the introduction of the “fair dealing” exemption to our 

copyright law, are educational establishments still required to 

obtain licences for making reprographic copies of printed 

publications for the purpose of instruction? 

 

A9. The “fair dealing” exemption allows teachers and students to deal 

with reasonable portions of works under specified circumstances. 

However, the copying activities of an educational establishment 

may exceed the fair and reasonable portions permitted by the “fair 

dealing” exception or cause prejudice to the reasonable interests of 

copyright owners. It is therefore advisable for educational 
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establishments to acquire appropriate licences to cover their 

copying activities.  

 

Q10. Does the “fair dealing” exemption allow educational 

establishments to upload copyright works onto their school 

Intranets for access by students?   

 

A10. Where an educational establishment needs to upload a portion of 

copyright work onto its school Intranet for teaching purpose, the 

educational establishment should take the following measures 

before the fair dealing provision could apply – 

 

(a) adopt appropriate security measures (such as requiring login 

user name and password) so that access to the work would be 

restricted to the users who need to use it for teaching or learning 

in a specified course of study and persons who need to maintain 

or manage the network; and 

 

(b) ensure that the work is only stored for a period of time which is 

just long enough for the intended teaching or learning purpose. 

In any event, 12 months is the maximum duration allowed. 

 

Where an educational establishment has adopted the above 

measures, it is still necessary for teachers and students to deal with 

the copyright work in a “fair” manner in order to enjoy  the “fair 

dealing” exemption.  

 

Q11. Can a student make photocopies of newspaper articles and books 

for the purpose of a school project?   

 

A11. Under the amended Copyright Ordinance, a student who copies 

short extracts of works from newspapers and books and 

incorporates them in his school project in a specified course of 

study should not incur any liability.  However, if the copying 
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exceeds fair and reasonable portions, he could be subject to civil 

liability.  

 

Q12. Can educational establishments use pirated computer programs for 

teaching and demonstration purposes in a specified course of study 

under the fair dealing provision for education?  

 

A12. No, the use of pirated computer programs for teaching or 

demonstration purposes could not be considered as “fair”.  

Educational establishments should note that they may attract 

criminal liability if they knowingly use pirated computer programs 

for teaching or demonstration purposes in the course of their 

teaching activities.  

 

Q13. Will teachers or students bear any liability under the Copyright 

Ordinance if they give musical or dramatic performance in the 

course of activities of the educational establishments before an 

audience which consists of persons other than teachers and 

students?   

 

A13. Under the amended Ordinance, as long as the audience consists 

mainly of teachers, students, the parents or guardians of the 

students and persons directly connected with the activities of the 

educational establishments, the copyright exemption provision 

will apply.  The audience may include near relatives of students 

who accompany the students to attend the performance in the place 

of their parents or guardians.  The audience may also include 

management committee members of the educational establishment 

and other honorable guests invited by the establishment.    

 

Q14. Does the copyright exemption for public performance in the course 

of activities of educational establishments apply if the performance 

is given by persons other than teachers and students?  
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A14. Yes, the performance may be given by any person for teaching 

purposes at the educational establishment.  

 

Q15. Who are the “persons directly connected with the activities of the 

establishments”?  

 

A15. They are persons who are concerned with the activities of the 

educational establishments in general (e.g. management committee 

members of the educational establishments, parents-teachers 

association members).   

 

Q16. Will a teacher bear any liability under the Copyright Ordinance if 

he plays or shows a movie, sound recording or broadcast or cable 

programme at school?   

 

A16. The copyright exemption for playing or showing a work in the 

course of activities of educational establishments will apply as 

long as the playing or showing is made within an educational 

establishment for teaching purpose.  On the other hand, if the 

showing is for entertainment or fund-raising purpose, the 

exemption will not apply.    

 

Q17. Teachers and students are unable to rely on the reprographic 

copying exemption if there is a licensing scheme covering the 

copying of the copyright work in question.  In such circumstances, 

could they rely on the “fair dealing” exemption instead?  

 

A17. Under the amended Copyright Ordinance, the “fair dealing” 

exemption operates independently from other exemptions.  

Specifically, where an act of copying by a teacher or a student is 

not covered by the reprographic copying exemption, the act could 

still be covered by the “fair dealing” exemption if all the criteria 

for “fair dealing” are satisfied.  The inter-relationship between the 

two exemptions is confirmed in section 41A(6). 
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Q18. Are the “Guidelines for Photocopying of Printed Works by Not-

for-profit Educational Establishments” still in operation?  

 

A18. Yes. The Guidelines operate as a licence granted by the copyright 

owners to not-for-profit educational establishments.  The 

Guidelines allow such establishments to photocopy printed works 

for instruction purposes under specific conditions.  

 

 Irrespective of whether the circumstances are covered by the 

Guidelines, educational users may also rely on the new “fair 

dealing” exemption, if the necessary conditions are met.  Please 

refer to Q3 to Q12. 

 

Fair dealing for public administration 

 

Q19. With the introduction of the “fair dealing” exemption for public 

administration, would it still be necessary for a public body to 

acquire licences for use of copyright works for its normal operation?   

 

A19. Under the amended Copyright Ordinance, the “fair dealing” 

exemption for public administration only allows fair dealing with 

a copyright work by a public body (defined to mean any 

department of the Government, the Executive Council and any 

District Council) or the Judiciary for the purpose of their efficient 

administration of urgent business.  The public body would still 

need to acquire licences for use of copyright works for its normal 

business.   
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Q20. What is meant by “urgent business”? 

 

A20. The amended Copyright Ordinance does not provide any legal 

definition for the term “urgent business”.  The term will be 

construed using its plain and literal meaning (i.e., business that 

needs to be dealt with immediately).  Whether there is a need for 

something to be dealt with immediately depends largely on the 

circumstances at the material time of the case in question.   

 

New permitted act for persons with a print disability 

 

Please refer to the FAQs on Copyright (Amendment) Ordinance 2020 for 

details. 

 

New permitted act for playing sound broadcast in vehicles 

 

Q21. Would taxi drivers attract any liability if they play radio broadcast 

inside their vehicles? 

 

A21. No.  By virtue of the Amendment Ordinance, they would not incur 

any liability as long as they are doing so primarily to have access 

to public information (e.g. report on road conditions, weather or 

news). 

 

Q22. Would I attract any liability under the Copyright Ordinance if I 

play radio or TV broadcast inside my restaurant or clinic for the 

enjoyment of my customers/patients?  Has the Amendment 

Ordinance introduced any specific exemption for this?  

 

A22. Public playing of radio or TV broadcast in restaurants and clinics 

without the authority of the owners of the underlying copyright 

works attracts civil liability under the Copyright Ordinance.  The 

Amendment Ordinance does not provide any exemption for the 

above activities.   


